
Vegan διατροφή: Νέο trend ή τρόπος ζωής;
Τελευταία συναντάμε ολοένα και περισσότερους ανθρώπους που απέχουν από το κρέας ή προσπαθούν να περιορίσουν την κατανάλωση ζωικών (παρα)προϊόντων για λόγους που ποικίλουν. Αν αναρωτιέστε, όχι, δεν είναι μία τυχαία σύμπτωση! Τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν πως ο αριθμός των χορτοφάγων στην Ευρώπη έχει διπλασιαστεί τα τελευταία τέσσερα χρόνια με τις Σκανδιναβικές χώρες, τη Γερμανία αλλά και την Πολωνία να πρωτοπορούν. Σύμφωνα με το Ινστιτούτο ‘Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών, το 4% του ελληνικού πληθυσμού δηλώνουν χορτοφάγοι (vegan ή vegetarian), ενώ συνολικά το 15% αυτοπροσδιορίζεται ως vegan, vegetarian ή flexitarian. Αν σκεφτούμε ότι αυτό αντιστοιχεί σε 1,5 εκατομμύριο πολίτες, τότε είναι προφανές πόσο αξιοσημείωτη είναι αυτή η μερίδα του πληθυσμού ως καταναλωτές για το σύστημα τροφίμων αλλά και ως ασθενείς για τους επαγγελματίες υγείας.
Ενδιαφέρον είναι μάλιστα πως το μεγαλύτερο ποσοστό των χορτοφάγων αφορά τους εφήβους και τους νέους ενήλικες, δηλαδή κυρίως τη Γενιά Z (Generation Z): μια γενιά που ταυτόχρονα ευαισθητοποιείται ως προς τα δικαιώματα των ζώων και διαδηλώνει για την κλιματική αλλαγή. Ίσως να αποτελεί και τη γενιά που θα μεγαλώσει τα παιδιά της χωρίς κρέας και αγελαδινό γάλα, αναζητώντας επαγγελματίες υγείας πλήρως ενημερωμένους ως προς την ενίσχυση και συμπλήρωση των απαραίτητων μικροσυστατικών και έτοιμους να υποστηρίξουν τη χορτοφαγία σε όλα τα στάδια της ζωής.
Για να αναλογιστούμε το βεληνεκές αυτής της “στροφής στα φυτά”, αρκεί να αναφέρουμε πως το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης, ένα από τα παλαιότερα και σημαντικότερα πανεπιστήμια στην Ευρώπη, μόλις πρόσφατα δήλωσε την προσθήκη νέου προσανατολισμού στις σπουδές της Επιστήμης Τροφίμων, με εστίαση στα φυτικά τρόφιμα. Επίσης, είναι ενδιαφέρον πως εδώ και λίγα χρόνια στη Σκανδιναβία έχουν κατοχυρωθεί βραβεία για προϊόντα, εταιρείες αλλά και πολιτικούς που ευνοούν την ανάπτυξη του χορτοφαγικού τρόπου ζωής. Ανάμεσα σε αυτά και το βραβείο “Plant-friendly Scientist” στη Δανία, που επαινεί την κοινότητα των επιστημόνων στο “φυτικό ερευνητικό πεδίο”. Όπως συμβαίνει συνήθως, δεν θα αργήσουμε να δούμε αντίστοιχες κινήσεις και στην Ελλάδα!
Η ελληνική γαστρονομία και το μοτίβο της Μεσογειακής Διατροφής έχουν στενή σχέση με την χορτοφαγία, με τη βάση της πυραμίδας να αφορά τα δημητριακά, τα φρούτα και τα λαχανικά. Η αλήθεια είναι πως διαθέτουμε κλίμα ευνοϊκό για την καλλιέργεια μεγάλης ποικιλίας τροφίμων αλλά και μία πλούσια γαστρονομική κληρονομιά βασισμένη στα όσπρια, τα λαδερά και άλλα πιάτα φυτικής προέλευσης. Με άλλα λόγια, διαθέτουμε τα θεμέλια! Όμως οφείλουμε να λάβουμε υπόψιν τις ιδιαιτερότητες των αναγκών ενός χορτοφάγου σε κάθε στάδιο της ζωής, αλλά και να διαλέξουμε και να επωφεληθούμε από τα νέα προϊόντα που υπάρχουν στην αγορά για να αντικαταστήσουν τα ζωικά τρόφιμα ή να συμπληρώσουν τη διατροφή σε θρεπτικά συστατικά. Η ενημέρωση ως προς τα τελευταία δεδομένα και μελέτες αλλά και η βιωματική μάθηση μέσω case studies χορτοφάγων είναι τα επιπλέον απαραίτητα για να σχεδιάσουμε άκρως ισορροπημένα διατροφικά μοτίβα φυτικής προέλευσης.
Με το σεμινάριο για την χορτοφαγική διατροφή, ο επαγγελματίας υγείας θα αποκτήσει τα εργαλεία και την αυτοπεποίθηση να υποστηρίξει κάθε άτομο που επιθυμεί να απέχει από τα ζωικά προϊόντα, σε όλα τα στάδια της ζωής.
Βιβλιογραφία:
Share of young adults who are vegetarian or vegan in selected European countries in 2022, Statista
Prof. Dr. Achim Spiller, Dr. Anke Zühlsdorf, Dr. Kristin Jürkenbeck and Dr. Maureen Schulze: «Survey on youth: changing habits» (https://eu.boell.org/en/2021/09/07/survey-youth-changing-habits)
Ημερήσια, Ιανουάριος 2022: «ΙΕΛΚΑ: Οι πέντε διατροφικές τάσεις του καταναλωτή του μέλλοντος» (https://www.imerisia.gr/epiheiriseis/29565_ielka-oi-pente-diatrofikes-taseis-toy-katanaloti-toy-mellontos)