
Δρ. Ιωάννης Γκιουλμπασάνης
Ο Ιωάννης Γκιουλμπασάνης αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης το 1998, απέκτησε τον τίτλο ειδικότητος της Παθολογικής Ογκολογίας το 2009 στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ηρακλείου και εξειδικεύθηκε στο Τμήμα Υποστηρικτικής Αγωγής του Νοσοκομείου “Cross Cancer Institute” του Πανεπιστημίου της Αλμπέρτας, στον Καναδά.
Έκτοτε εργάστηκε για 4 έτη ως Επιμελητής στην Παθολογική – Ογκολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Λάρισας και από τον 1/2013 έως τον 9/2020 διετέλεσε Επιστημονικός Υπεύθυνος του Τμήματος Χημειοθεραπείας της Γενικής Κλινικής Λάρισας «Ε Πατσίδης». Από τον 1/2020 εργάζεται ως επιστημονικός συνεργάτης του Ογκολογικού Τμήματος του ΙΑΣΩ Θεσσαλίας και τέλος από τον 5/2020 είναι ο επιστημονικός υπεύθυνος του Ογκολογικού Ιατρείου – Πολυιατρείου Animus.
Το 2010 ανακηρύχτηκε διδάκτορας του Πανεπιστημίου Κρήτης. Η εξειδίκευσή του αφορά την διατροφική εκτίμηση – υποστήριξη ασθενών με νεοπλασματικά νοσήματα. Συμμετείχε στη συγγραφή 23 δημοσιεύσεων σε διεθνή-έγκριτα (peer-reviewed) περιοδικά, στην παρουσίαση ελεύθερων ανακοινώσεων σε Ελληνικά (57) και διεθνή (46) συνέδρια καθώς και στη σύνταξη (4) κεφαλαίων επιστημονικών συγγραμμάτων με συνολικά 1647 παραθέσεις (citations). Έχει οριστεί συντονιστής του “Consensus Meeting” για την Υποστηρικτική Αγωγή στον Ογκολογικό Ασθενή υπό την αιγίδα της Εταιρίας Παθολόγων – Ογκολόγων Ελλάδος (ΕΟΠΕ).
Συμμετέχει σε ομάδες εργασίας (workshops) που διοργανώνονται από το European Palliative Care Research Center (EPCRC) που έχουν ως σκοπό την ανάπτυξη πανευρωπαϊκών κατευθυντήριων οδηγιών για την εκτίμηση της θρέψης – υποστήριξη ασθενών με νεοπλασματικά νοσήματα. Έχει προσκληθεί ως ομιλητής (invited speaker) σε πολλά Ελληνικά και διεθνή συνέδρια μεταξύ των οποίων το συνέδριο της European Society of Medical Oncology (ESMO), του Multinational Association of Supportive Care in Cancer (MASCC) και της International Society of Geriatric Oncology (SIOG).
Συμμετέχει επί σειρά ετών στη διοργάνωση και εκπόνηση των εκπαιδευτικών προγραμμάτων της Ελληνικής Ακαδημίας Ογκολογίας (ΕΑΚΟ). Επιπλέον, έχει ορισθεί από την European Society of Medical Oncology (ESMO) και την European CME Working Group (ECWG) υπεύθηνος για την προετοιμασία των κύκλων διαδικτυακής εκπαιδευτικής ενότητας (e-module) με τίτλο “Pathophysiology and management of cancer cachexia” στα πλαίσια του Πανευρωπαϊκού Διαδικτυακού Προγράμματος e-learning program (www.oncologypro.esmo.org).
Επίσης συμμετείχε ως εκπαιδευτής στο Μastercass Ογκολογίας που διοργανώθηκε από την European School of Oncology (ESO) με θέμα “Cachexia and Nutrition in Advanced Cancer Patients: A Multidisciplinary Approach” καθώς και στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Εκπαίδευσης Ιατρών και Νοσηλευτών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας «Τελέσφορος» που διοργανώθηκε υπό την αιγίδα της Παθολογικής-Ογκολογικής Κλινικής και της Κλινικής Κοινωνικής και Οικογενειακής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Ηρακλείου Κρήτης.
Επιπλέον, συμμετέχει επί σειρά ετών στη διδασκαλία Προγραμμάτων Μεταπτυχιακών Σπουδών του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου Αθηνών και των τμημάτων Γαστρεντερολογίας, Φαρμακολογίας και Μοριακής Βιολογίας του Πανεπιστημίου της Λάρισας καθώς και στα εκπαιδευτικά προγράμματα Νοσηλευτικών Ειδικοτήτων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Λάρισας.
Αποτελεί μέλος της εκδοτικής ομάδας (editorial board) των διεθνούς περιοδικών “Nutrition: An International Journal” και “Nutrients” και έχει διατελέσει κριτής αποδοχής επιστημονικών άρθρων (reviewer) για τα ακόλουθα επιστημονικά περιοδικά: Rejuvenation Research, Forum of Clinical Oncology, EMBO Mol Med, Br J Nutrition, BMC Journal, Nutrition and Cancer: An International Journal, Journal of Cachexia, Sarcopenia and Muscle, European Journal of Cancer Care και BMJ of Pharmacology, Translational Oncology. Τέλος, αποτελεί ενεργό μέλος των ακόλουθων επιστημονικών οργανώσεων-εταιρών: Της Ευρωπαϊκής Ένωσης Παθολόγων Ογκολόγων (European Society of Medical Oncology, E.S.M.O.), της Εταιρίας Ογκολόγων-Παθολόγων Ελλάδος (Ε.Ο.Π.Ε.), της Εταιρίας Ιατρικής Διατροφής, της Ελληνικής Εταιρίας Γηριατρικής Ογκολογίας, της Ελληνικής Εταιρίας Αθηροσκλήρωσης καθώς και Εταιρίας Μελέτης Μυοσκελετικής Υγείας.