- Επικοινωνήστε μαζί μας:
- 210 8048101
- info@lifeacademy.gr
Περιγραφή
Ημερομηνία διεξαγωγής σεμιναρίου: Σάββατο 5 Απριλίου 2025, 10:00 – 12:00
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ
Στο εκπαιδευτικό αυτό σεμινάριο, θα εξετάσουμε τη χρήση των προβιοτικών στη διαιτολογική φροντίδα με βάση την επιστημονική τεκμηρίωση. Ποιες καταστάσεις υγείας απαιτούν τη χορήγηση προβιοτικών, ποιο στέλεχος είναι το κατάλληλο και πότε η χρήση τους δεν είναι απαραίτητη; Θα αναλύσουμε, επίσης, την παρουσία προβιοτικών στα ζυμωμένα τρόφιμα και τη συμβολή τους στη διατροφή. Ενημερωθείτε για τις πιο πρόσφατες έρευνες, πρακτικές οδηγίες και τρόπους ενσωμάτωσης των προβιοτικών στην κλινική πράξη. Απαραίτητο για κάθε σύγχρονο διαιτολόγο!
ΟΙ ΟΜΙΛΗΤΕΣ
Δρ. Βάιος Σβώλος
Ο Δρ. Σβώλος είναι Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, με ειδίκευση σε ζητήματα Γαστρεντερολογίας, Κλινικής και Παιδιατρικής Διατροφής και ιδιοκτήτης του Διαιτολογικού γραφείου Gastro Diet Clinic – www.gastrodietclinic.com. Aποφοίτησε από το τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας και Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών. Συνέχισε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Γλασκώβης με την απόκτηση του MSc(MedSci) in Human Nutrition with specialisation in Clinical Nutrition. Έχει επίσης αποκτήσει Διδακτορικό δίπλωμα (PhD in Human Nutrition) από το πανεπιστήμιο της Γλασκώβης με τίτλο «Novel Managementof Crohn’s Disease by Dietary Manipulation of the Gut Microbiome: The CD-TREAT diet». Μετά την ολοκλήρωση των διδακτορικών του σπουδών εργάστηκε ως μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (NationalHealth Service Scotland) και στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Γλασκώβης. Το ερευνητικό του έργο περιλαμβάνει την εκπόνηση κλινικών δοκιμών, πειραμάτων in-vitro και ζωικών προτύπων. Είναι επίσης επίτιμος ερευνητής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Γλασκώβης και συν-ερευνητής (co-Investigator & EarlyCareer Researcher) της πολυκεντρικής μελέτης παρέμβασης στο Ηνωμένο Βασίλειο με τίτλο «Unravelling thedietary triggers of Crohn’s disease and their interplay with the microbiome and host», που χρηματοδοτείται από το Precision Nutrition in IBD Grant του Crohn’s & Colitis Foundation. Παράλληλα είναι μεταδιδακτορικός ερευνητής και ακαδημαϊκός υπότροφος στο Τμήμα Διαιτολογίας & Διατροφολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας αλλά και ερευνητικό προσωπικό στο Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας – Διατροφής, του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου.
Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα αφορούν στον ρόλο της διατροφής και του εντερικού μικροβιώματος στην παθογένεση και αντιμετώπιση χρόνιων νοσημάτων στην παιδική ηλικία αλλά και την ενήλικη ζωή. Το συγγραφικό του έργο περιλαμβάνει 20 δημοσιεύσεις σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά, με 544 αναφορές. Έχει συμμετάσχει ως προσκεκλημένος ομιλητής αλλά και με αναρτημένες και προφορικές ανακοινώσεις σε πληθώρα εθνικών και διεθνών συνεδρίων στο εξωτερικό και στην Ελλάδα. Μεταξύ άλλων βραβείων, το 2016 έλαβε το «Award for the Best Investigator Initiated Study» του European Crohn’s Colitis Organisation (ECCO). Κατέχει άδεια ασκήσεως επαγγέλματος Διαιτολόγου-Διατροφολόγου στην Ελλάδα και είναι μέλος του European Crohn’s Colitis Organisation (ECCO), του British Society of Paediatric Gastroenterology, Hepatology and Nutrition (BSPGHAN) και του British Society of Gastroenterology (BSG).
Ως αποτέλεσμα του μακροχρόνιου ερευνητικού του έργου στον τομέα της κλινικής διατροφής στα ΙΦΝΕ, το 2022 επιλέχθηκε ως συγγραφέας από το ECCO για τις πρώτες οδηγίες διεπιστημονικής διαχείρισης των νοσημάτων αυτών στην περιγεννητική περίοδο. Το 2023 εξελέγει μέλος (Faculty Member) του Dietetic WorkingGroup του ECCO με 3ετή θητεία (https://www.ecco-ibd.eu/about-ecco/ecco-operational-board/d-ecco.html), θέση που τον καθιστά Faculty Member του 19ου Congress of ECCO στη Στοκχόλμη το 2024 (Ομιλητής και Πρόεδρος σε Educational Courses). Εξαιρετική διάκριση αποτελεί η πρόοσφατη επιλογή του από τον οργανισμό ως ProjectCoordinator για τη δημιουργία των πρώτων κατευθυντήριων οδηγιών για το ρόλο της Διατροφής στα ΙΦΝΕ (Consensus on Diet and Nutrition in IBD 2023-2025). Το κοινωνικό, ερευνητικό και κλινικό αντίκτυπο του προγράμματος αυτού αναμένεται ιδιαίτερα σημαντικό καθώς θα αλλάξει τον τρόπο διαχείρισης των ΙΦΝΕ στην Ευρώπη αλλά και τον υπόλοιπο κόσμο.
Ο Δρ. Σβώλος έχει εργαστεί στο σχεδιασμό κλινικών μελετών ως σύμβουλος start-up εταιρειών όπως η Chronicles Health και η GoodPhyte που έχουν στόχο τη δημιουργία καινοτόμων λύσεων διαχείρισης αλλά και θεραπείας χρόνιων νοσημάτων. Τέλος, είναι Ακαδημαϊκός Υπέυθυνος – Programme Leader του προγράμματος Διαιτολογίας, BSc (Hons) Dietetics του Queen Margaret University που προσφέρετε από το Μητροπολιτικό Κολλέγιο στο Campus της Λάρισας.
Δρ. Κωνσταντίνος Γκίκας
Ο Δρ. Κωνσταντίνος Γκίκας (RD, PhD, MSc, BSc) είναι Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, με εξειδίκευση σε ζητήματα Γαστρεντερολογίας, Κλινικής και Παιδιατρικής Διατροφής και εργάζεται ως μεταδιδακτορικός ερευνητής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Γλασκώβης. Είναι απόφοιτος του τμήματος Επιστήμης Διαιτολογίας και Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου. Έλαβε ακαδημαϊκή υποτροφία από το Μποδοσάκειο Ίδρυμα για να συνεχίσει τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης. Εκεί, απέκτησε Μεταπτυχιακό στη Διατροφή του Ανθρώπου, με εξειδίκευση στην Κλινική Διατροφή (MSc Human Nutrition with Specialisation in Clinical Nutrition), όπου και πήρε το πρώτο βραβείο για τις ακαδημαϊκές του επιδόσεις. Είναι κάτοχος διδακτορικού διπλώματος από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου τη Γλασκώβης με τίτλο “Unravelling the dietary triggers of gut inflammation in children with Crohn’s disease”.
Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα έγκεινται στην μελέτη της διατροφής σε γαστρεντερικά νοσήματα, την αλληλεπίδραση με το εντερικό μικροβίωμα και το ανοσοποιητικό σύστημα, τη μελέτη καινοτόμων μεθόδων για διατροφική αξιολόγηση αλλά και την εξατομικευμένη διατροφή. Διαθέτει μακροχρόνια εμπειρία στην εκπόνηση ερευνών και κλινικών δοκιμών, τόσο σε κλινικό, όσο και σε εργαστηριακό κομμάτι. Είναι ο κύριος ερευνητής στη μεγαλύτερη πολυκεντρική, κλινική έρευνα σε διαιτητική παρέμβαση σε παιδιατρικούς ασθενείς με νόσο Crohn στην Ευρώπη, που λαμβάνει χώρα σε 11 παιδιατρικά νοσοκομεία στο Ηνωμένο Βασίλειο. Είναι συν-ερευνητής σε πρόγραμμα το οποίο έχει λάβει χρηματοδότηση για τη μελέτη διατροφικών παραγόντων που προκαλούν φλεγμονή σε ΙΦΝΕ, χρησιμοποιώντας καινοτόμους διατροφικούς βιοδείκτες. Διδάσκει στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα του Human Nutrition στο Πανεπιστήμιο Γλασκώβης σε θέματα διατροφής σε ΙΦΝΕ, ανάλυση δεδομένων και συμβουλευτική για τη συγγραφή δημοσιεύσεων. Το συγγραφικό του έργο περιλαμβάνει >15 δημοσιεύσεις σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά με >300 αναφορές. Έχει συμμετάσχει ως προσκεκλισμένος ομιλητής και έχει παρουσιάσει τα ερευνητικά του αποτελέσματα σε πληθώρα διεθνών συνεδρίων. Έχει λάβει βραβείο για την καλύτερη παρουσίαση σε θέματα ΙΦΝΕ από την Βρετανική Εταιρεία για Παιδιατρική Γαστρεντερολογία, Ηπατολογία και Διατροφή (BSPGHAN).
Είναι κάτοχος άδειας ασκήσεως επαγγέλματος Διαιτολόγου-Διατροφολόγου στην Ελλάδα και αποτελεί ενεργό μέλος της Ομάδας Ειδικών σε Basic and Translation Research της Ευρωπαϊκής Εταιρείας για Παιδιατρική Γαστρεντερολογία, Ηπατολογία και Διατροφή (ESPGHAN), όπου έχει συμμετάσχει σε διάφορα ερευνητικά έργα, μεταξύ των οποίων συμμετοχή σε κατευθυντήριες οδηγίες για τη χρήση εξατομικευμένης διατροφής σε ασθενείς με ΙΦΝΕ. Επιπλέον, είναι μέλος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού νόσου Crohn και Ελκώδους Κολίτιδας (ECCO), όπoυ συμμετέχει ως συγγραφέας στις πρώτες κατευθυντήριες οδηγίες για το ρόλο της διατροφής στα ΙΦΝΕ. Ακόμα συμμετέχει στη συγγραφή βιβλίου του Βρετανικού Οργανισμού Διαιτολόγων (BDA) για τη διατροφική διαχείριση των ΙΦΝΕ. Επιπλέον, αποτελεί ενεργό μέλος του European Nutrition Leadership Platform, ενός πανευρωπαϊκού οργανισμού ηγεσίας στη Διατροφή, όπου έχει διατελέσει μέλος του Junior Faculty.